Abborre
En av våra mest fiskade arter. Det är allt ifrån mete med ett rödvitt bullflöte och toppknutet från bryggan eller berget, till trolling, spinn, mete med levande eller dött bete som strömming eller löja, riktat specimenfiske. Det går att jigga efter den, du kan pimpla eller is-meta den vintertid.
Det är en verklig året-runt-fisk. Här har vi en art som det går att växa med, du behöver aldrig stå still i ditt fiske efter abborre, det går att utveckla hur mycket som helst.
Spön
Till abborre och då vid mete av abborre, så kan du använda dig av dina kastspön till att meta med. Då är det glidmete som är det bättre, om du inte väljer bottenmete. Spölängden vid mete kan vara från 7 fot till runt 11 fot. Gärna lång aktion, en djup kurva på spöet, så det inte blir snärtigt, alltså motsatsen till toppaktion, som bara böjer sig i toppdelen. Djup kurva är bra när du tex skall kast ut betesfisk, så att inte betet lossnar vid utkastet.
Vid jiggning så skall du ha ett anpassat spö från 5½ fot upp till 8 fot. De bör vara anpassade till en betesvikt runt 4-8 gram. Då har du bra aktion för att kunna kasta de lätta jiggarna med bra längd på kastet, och sedan fint drilla en abborre på det smidiga spöet.
Om du skall pimpla så har du nu de moderna, lätta fina pimpelspöna att tillgå. (När det gäller isborrar, se Ismete)
Linor & Knutar
Flätlina är att föredra, både till jiggning och till mete. Du får bättre kontakt med fisken. Dimension vid jiggning bör vara runt 0.08-0.12 mm, inte grövre. Vid botten- och flötmete kan du använda grövre, 0.17- 0.20 mm.
Även vid pimpel kan du med framgång använda flätlina. Är du ute efter grövre abborre vid pimpel, använd 0.12 - 0.17 mm.
Som stoppknut (högst upp till höger) när du metar med flöte, kan du använda ca 40-50 cm 0.25-0.35 mm nylon. Lägg din knutlina parallellt med huvudlinan. Gör en ögla av knutlinan. Gör enligt beskrivningen, och linda mellan 4-5 gånger runt huvudlinan. Klipp sedan linändarna från stoppknuten runt 5-10 cm långa, (bilden lite missvisande) då blir de följsammare så du kan veva in knuten på spolen utan att få tvärstopp vid utkastet och de löper på fint genom spöringarna, i fall du metar på större djup än vad spöet är långt.
Längst ned ser du en sk "Grinnerknut" som du kan använda till krokar, lekande, spolknut när du lägger på ny lina osv osv. En otroligt stark knut, den håller 9 gånger av tio hela linans styrka, ofta går linan av någonstans ovanför knuten, sällan att knuten går av. Fungerar att skarva linor med, samt göra glidande stoppknut med. Lär dig Grinnerknuten, och jag kan lova att du knappast behöver någon annan knut under hela ditt fiskeliv...
Fukta alltid linan/knuten med saliv innan du drar ihop knuten, fukta sedan linan nedanför knuten med saliv när du drar ner knuten mot krokögla eller lekande. Likadant när du flyttar en stoppknut, fukta linan! Annars så bränner du linans ytskickt väldigt omärkligt, vilket gör knuten skörare...
Krokar
En av de viktigaste detaljerna, men tyvär något som många försummar eller snålar bort. Man har en dyr rulle, fint spö, men skräpkrok. Krok är krok säger en del, men krok är inte alltid bra krok. Det det finns skräp och det finns de som ligger flera steg över medel. Owner, Illex och Kamasan är tre riktigt bra märken. Vassa, starka och pålitliga. Jag håller dock Owner för den klart bättre.
Priset på bra krok är högre, men det har du igen genom att du kan ha krok som har en grym skärpa, och håller även fast de är tunna. Ingen risk för rätade krokar. Varför snåla på det som ändå är det avgörande; krokningsförmågan och annars risken för en tappad drömfisk bara för att jag snålade på det som är billigast i hela utrustningen...
Beroende på vad du fiskar när du behöver krok, så kan använda både enkel- och trekrok. Du bör ligga runt storlek 4-10. Tior är minst, fyror störst.
Beten
Mask är ett allround-bete. Räka är också något som fungerar bra, likaså löja. Genom Olle Andersson i klubben så infördes det mete med strömming, fungerar alldeles perfekt på just riktigt grov abborre! Ta och testa dig fram, tackla till botten- och flötmete. Vid bottenmete så kan du ha fast tackel, dvs inget som behöver vara glidande som ett åltackel.
Skall du jigga så har du en uppsjö jiggmodeller. Det finns alla möjliga och omöjliga färger. Det finns enkelstjärtar och dubbelstjärtar, det finns jiggar som är otroligt fisklika. Allt finns. Rent generellt kan man säga att en bra grundfärg i jiggningen är lila, brunt och grönt. Har du dessa, så är du grundutrustad. Sedan har du vertiklajiggning, ett jigsätt som mest körs på gös, men även är perfekt på abborre.
Spinnare är en klassiker som är bra varma dagar när abborren är slö. Sedan har du Poppers, skitters och andra ytbeten, samt vanliga wobblers. Poppers har blivit populära och är riktigt vassa för abborrfiske. Du fiskar hem dem i ytan, så det är lite spektakulärt fiske när det går grov abborre i ytan och jagar efter dina poppers eller skitters. Dessa drag lämnar ofta en vågform efter sig som lockar fram jagande abborre...
Flöte & Tackling
Ta gärna ett flöte med större bärkraft, abborren orkar dra ned. Större flöten innebär mer bly, och då kan du få en bättre kastlängd. Med en lite vinge överst så får du lite segeleffekt så du kan låta flötet drifta av lite större områden. Det är perfekta flöten när du fiskar från, men är även bra vid landfiske.
Det är en fördel att ha flöten som är glidande, (se knuten på bild) det gör att du kan veva in linan, ( ha lite längre linändar på knuten, så bromsar de inte i öglorna vid utkast, se även under "Linor") och bara ha tacklet och flötet från spötoppen. Du sätter alltså den glidande knuten på det djup som du vill meta på, kanske sex meter. Sedan vevar du in allt innan du kastar ut. Det är mycket svårare att kasta ut och handha ett fast tackel, alltså där flötet är fixerat på linan.
Fördelen är att flötet även syns på långt håll, samt om det har flera färger, syns i olika ljusförhållanden, vilket annars är svårt med enfärgade. På den här typen av flöten kan det behövas runt 30 gram bly, gärna spolsänken som inte får linan att slänga när du håvar upp fisken vilken ett kulbly gör.
När du metar med med flöte och levande eller dött agn så kan du tackla enligt det tecknade förslaget nere till vänster. Det gör att betet får maximal rörelsefrihet. Gör tacklet av en tunnare smidig vajer, alternativt en nylonlina i 0.40 som skydd mot gädda. Ha en rejäl tafs, 50-60 cm.
När du metar med enkelkrok kan du sätta den antingen i ryggen, eller så om du bottenmetar, sätt den i munnen. Släpmetar du från båt, med tex. dött agn, sätt första kroken från linan räknat, i munnen på betesfisken, nästa krok i bröst- eller ryggfenan...
Bottenmete
Om du vill prova på bottenmete så kan du antingen använda fisk, hel eller del, räka, eller så tar du mask. Du kan om du skulle vilja prova, även använda en sk. feeder, en behållare eller burk som du kan fylla med maggott eller mask, eller maskbitar, räkhack eller dylikt.
Sedan agnar du på kroken med mask eller räka. Behållaren, feedern, lockar sedan fram fisken med sin rikliga doft och betesmängd runt ditt agn. Feedern fungerar även som tyngd. Du kan lätt göra en feeder av en tom filmburk. Du kan även använda detta tackel och istället för feeder så sätter du dit ett sänke. Sedan sätter du tafsen högre upp på linan, då har du ett paternostertackel...
Jiggteknik
När du jiggar så kasta i solfjäderform ut, så du täcker av hela din kastsektor. Gör inte bara ett par kast och sedan iväg, utan ta tid på dig när du jiggar, sök av hela området.
När du jiggar efter abborre eller gös, så håll dig efter bottnen. Kasta ut jiggen, låt den sjunka ner till botten. Lyft spötoppen lite grann, håll koll på linan, när den slackar är jiggen nere igen. Lyft då jiggen igen, låt jiggen hoppa svagt efter bottnen. Variera lyfthöjden, låt ibland jiggen släpa efter botten, för att sedan återigen lyftas upp och hoppa. Ligg still någon sekund, hoppa, sedan släpa igen...etc etc...
Skulle du sedan ha det trögt på jiggningen så kan det vara idé att prova ett svävande jigg-tackel. Då använder du ingen skalle, bara en jiggkrok. Rigga det enligt bilden med kul- eller spolsänke på 15-30 gram, ha en pärla som stopp, eller så har du bara lekandet som stopp. En tafs på 60-80 cm brukar fungera bra.
Ta hem långsamt, låt jiggen stiga, dra hemåt, låt stiga, osv osv...