Välkommen till Muskan!
Ett FK Alcedo klubbvatten.
Muskan är en relativt stor sjö på ca 170 hektar.
Sjön har ett bestånd av gädda, gös, abborre och vitfisk såsom braxen, sutare, sarv och ruda.
Vi är rädda om de stora exemplaren och romproducenterna, och vi vill att reglerna för fångstbegränsningar följs samt att man i allra största grad försöker praktisera catch and release, sjön påverkas kraftigt av uttag ur sjön och klubben gör stora satsningar för att försöka stärka fiskbestånden.
Regler för fångstbegränsning.
Max 1 Gädda på min. 40 cm och max 70 cm längd eller max 2,5 kg.
Max 1 Gös 45-60 eller 2.0 kilo får tas upp per fiskare och fiskekort per vecka.
Max 3 stycken med en sammanlagd vikt av max 1,5 kilo orensad abborre får tas upp per fiskare & kort per dag.
Abborre över 0,7kg / 35 cm skall återsättas.
Gös över 2000g / 60 cm skall återsättas.
Gädda över 2500g / 70 cm skall återsättas.
Även skadad fisk skall återsättas när fångstkvoten är fylld.
Respektera ovanstående begränsningar för framtida hållbart fiske för nästa generation sportfiskare.
Din kortavgift går oavkortat till fiske- och vattenvård samt utsättningar i detta vatten.
Regler för fisket i Muskan.
Fiskekort skall medföras och kunna uppvisas vid anmodan från tillsynsman. Om fiskekort inte medföres vid fiske så räknas fisket som olaga och beivras.
Fiskekort skall vara ifyllt med innehavarens namn, adress och giltighet, annars så anses fiskekortet som ogiltigt.
Fiskekortet skall vara ifyllt med försäljningsdatum & giltighetsdatum på fram- eller baksida av kortet.
Fisket får endast bedrivas med handredskap. Alltså spö och rulle.
Landfiske med max två spön per fiskekort
Angel är inte tillåtet.
Inga huggkrokar eller lipgrip är tillåtet.
Båt: Roddbåt.
Elmotor är tillåtet och bensinmotor förbudet.
Ismete får bedrivas med max sex spön per fiskekort.
Dragrodd med max 2 spön per person, dock max 6 spön per båt
Medlemmar i FK Alcedo skall kunna uppvisa medlemskort vid anmodan från tillsynsman.
För medlemmar i FK Alcedo ingår fiskerätt i klubbsjöarna Muskan och Fjättern genom medlemskapet.
Regler kan ändras över tiden.
Allt avfall från mat, dryck eller omslag från fiskeutrustning som blivit över sedan ditt fiske eller besök är slut, ber vi dig att ta med dig hem eller lägga i närmaste soptunna.
Välkommen till en ren och fin sjö...
Fågellivet
I den västra delen av Muskan, nere vid golfbanan, ligger Mariaholmen. På Mariaholmen häckar Fiskgjuse, vilket är både trevligt och unikt. Vi vill att ni som köper fiskekort likväl som medlemmar i klubben, från 1/5 - 15/7 respekterar denna häckningsplats och inte fiskar från- eller nära intill holmen. På så sätt kan vi fortsätta att få lyckad häckning av Fiskgjuse i Muskan...
Muskan
Belägenhet
Sjön Muskan ligger ca 1 mil norr om Nynäshamn, och intill samhället Ösmo. Det är en sjö på ca 170 hektar, en relativt stor sjö med ett par mindre öar och holmar i. Runt sjön går det stigar och en del av Södertörnsleden går förbi på sjöns östra sida.
Man kan nå en hel del landfiskeställen genom att följa stigarna som går runt sjön. Sjön ligger i en lugn och behaglig omgivning. Bra fiskemöjligheter finns i sydöstra delen, samt hela södra långsidan, där från berg och klippor.
Parkeringsmöjligheter
Det finns flera parkeringsmöjligheter runt sjön.
Vid Vattenverket, nere i sjöns södra spets finns fina möjligheter till parkering. Härifrån går det en större stig ut mot badberget, samt vidare på sjöns nord-östra sida.
I västra och norra delen, borta vid golfbanan Körunda, kan du även ställa bilen för att nå de mer västra områdena. På långsidan av sjön, på Väggarövägen, finns Lionsbadet, där finns en mindre parkering.
På den norra kortsidan finns även en badstrand med parkering. Likaså i det nordvästra hörnet, vid ån och Sjötäppan, finns det möjlighet till parkering intill badstranden.
Sjön & Fisket
Muskan har sitt inlopp i Nordvästra delen, av vatten kommande från avrinningsområdet i Sorunda, och sitt utlopp i sydöstra delen, där den bildar Muskån, eller som den även kallas, Hammersta-ån.
Sjön har ett största djup på ca 15 meter. Det djupet ligger utanför den största holmen i sjön, Långholmen. De arter som finns i sjön är abborre, gädda, gös, braxen, sutare, mört, sarv och ruda.
Sutare finns i sjön och sutaren tar du på mask, majs eller räka. Ett garanterat spännande fiske. Använd smala känsliga flöten, och små krokar, runt storlek 10 eller mindre. Tacklingstips finner du i vänstra spalten, tryck "Tackel & Tips" sedan "Specimenmete".
Ruda finns också i bra vikter. Även rudan metar du på majs eller liten räkbit. Det är i de större näckros- och vassområdena, främst runt dammluckorna i sydöstra delen, som du kan ha ett fint specimenmete efter ruda och sutare...
Lake finns det bevisligen i sjön. Det är en fisk som det finns utrymme för att försöka få till ett givande fiske på. Det har tagits lake på grundvattnet även under sommaren, så det borde gå med ett riktat lakfiske under vintern...
Sjöns topografi
I södra änden är det ett större grundområde, runt 5-7 meter. I norra delen, runt Mariaholmen, finns också större grundområden, syd-väst. Även detta område ligger runt en 5-9 meter. Som tidigare nämnts så är största djupet runt 15 meter.
Sjön är vintertid en fin pimpel- och ismetes-sjö.
Tillsynsmän
FK Alcedo har till sitt förfogande tillsynsmän för våra sjöar.
Dessa ansvarar för fiske- och marktillsynen runt sjön. Om det är något du vill fråga om inför fisket, om du vill påpeka något som skett eller du sett, så hör av dig till tillsynsmän genom att trycka på bilden nedan.