Multe!
En liten introduktion för dig som aldrig provat på denna art...
Här tar vi upp lite av det som du och vi som nystartare kan ha nytta av inom detta relativt nya fiske, och framför allt, nya specimenfiske!
Fisket efter Multe är en relativt ny företeelse. Runt början av 2000-talet så fick fisket ett större uppsving då det började lokaliseras Multe i större utsträckning runt framför allt Hallands- och Skånekusten. Det har sedan eskalerat i fångstantal samt i utvecklande av teknik under åren. Fisken är förhållandevis jämnstor. Det finns ofta fisk mellan 2-3 kg, och ofta med i stimmen betydligt större, upp mot fem kilo...
Spön
Om vi börjar med att konstatera att det inte är några speciella spön som behövs så är mycket vunnet. Beroende på om du fiskar från en brygga eller pir och kan behöva baxa ut en multe som simmat in under bryggan, eller om du fiskar i en öppen sandstrand så kan spöna möjligen behöva lite olika utformning.
Om du är på en pir eller brygga, så är det ofta pålar, och de är bevuxna med snäckor, som är vassa, så här gäller det att komma ut med multen så fort som möjligt. Du behöver då spön med mer ryggrad, och som orkar hålla emot rusningar in under bryggan eller piren.
Karpspön i anpassad längd kan funka, men även sk. Stalkingspön för karp när det är brygg- och pirfiske. Möjligen ett öringsspö eller matchspö med lite mer ryggrad, samt kanske på 8-11 fot.
Är du på en sandstrand, så är det mer fråga om att kunna lägga ut ett lätt bete på rimligt avstånd. Alltså ett spö med hyfsad ryggrad, men med låg kastvikt. Här är det kanske mest fråga om små brödbitar och något lätt bly i AAA-klass, alltså 0.8 gram styck. Kanske ett vettigt öringsspö på runt 9 fot, eller så ett matchspö på 12-13 fot. Jag är inte helt säker, men det borde kunna vara ett fiske där s.k. bombardaflöten kanske kan fungera.
Flugspö är också ett mycket användbart spö. Det fångas en del multe på fluga. Du bör här ha ett som kan kasta lätta, små flugor.
Linor
Det jag tror mest på för haspel är flätlinor. Visst, det fungerar säkert med nylon, men det är inget som jag har testat. Med flätlina är det bra krokningsegenskaper. Använd dem gärna i så klena dimensioner som du vågar. Men inte under 0.10. Tänk på nötning om du är under pirar och bryggor.
Du kan möjligen behöva en fluorocarbon-lina som tafs om du märker att det är skygg fisk. Det har rekommenderats tafsar på mellan 1 - 2 meter. Då i dimensioner runt 0.25 och något mer. Fördelen med dessa linor är att de är nästan helt osynliga i vatten. Men det är också den enda fördelen. Skörare, tål nötning sämre. Läs gärna på andra arter om linor, där finns mer text om just fluorocarbon.
Tyvärr är fluorocarbonlinor också oftast mycket dyra. Köp i så fall Fladens, den är riktig billig, och i 100-metersspolar, i pris som för nylon, runt en 60 kr för 100 meter. Det är en femtedel av andra märken. Troligtvis inte sämre. Testa först vanlig nylon.
Till fluga bör du kanske tänka på om det är för flytande fiske eller för sjunkande som du behöver linan. Jag är ingen flugfiskare, men jag kan tänka mig att det behövs lite kännedom där, om vilken lina, tafsar o.dyl. Så det ger jag mig inte in på...
Krokar
Om det är mete, så kan det variera rejält. Allt från krok 10 till 4. Tian är alltså en ganska liten krok, fyran en betydligt större.
Det är ditt val av bete som avgör krokstorlek. Jag är själv förespråkare av enkelkrok, för trekrok har en tendens, hur konstigt det än låter, att "halka ur munnen" på multen. Sällan en enkelkrok.
Vad vi än pratar om för krok, så bör de vara vassa. Eftersom det inte är någon dussinfisk vi talar om, så ges inte så många chanser, och när väl chansen uppenbarar sig, så vill vi kunna kroka. Det är lite dyrare med bra krok, men det är personrekord vi pratar om, och då spelar några kronor hit eller dit ingen roll.
Köp Owner. Det är supervassa och mycket starka krokar, i alla storlekar. Den är flatslagen, alltså inte en rund trådkrok. Jag har använt Owner enkelkrok till specimenmete på sutare och ruda och det är en kanonkrok i alla lägen. Annars så en mindre karpkrok av bra modell...
Sänken
Om du skall meta på bottnen, så behövs sänken. Det är inga större vikter, utan det är några blyhagel i klassen AAA, som väger runt 0.4 gram styck. Det räcker. Man kastar längre än man tror, även med så lätt vikter. Skulle du vilja ha tyngre, så kommer BB sedan, de väger 0.8 gram, och därefter SSG, som väger 1.6 gram.Du skall ju bara ha betet liggande och snabbt kunna göra mothugg när du ser att multen rör betet eller att linan rör sig...
Flöte
Om du vill prova flöten, så skall det vara lätta. Jag har inte märkt att multen skyggat för flöten. Men jag har läst om att man sätter på sjögräs som kamouflage. Det är väl kanske inte så dumt.
Annars flöten med antenn som är av Stillwater Blue-typ, eller så någon Driftbeater. Bägge kastar man lätt, trots deras låga vikt. De tar inte så mycket bly, men det går bra att få iväg tacklet om det är normalt multeväder, det vill säga, stilla vatten och lite till ingen vind...
Du kan även testa plastkula som du fyller med avvägt vatten, om du behöver kasta längre. Sedan kan du även kolla in en hel del prylar som karpmetare använder. Allt ifrån tackel, krokar, flöten och beten. Det är en väl utvecklad metesgren som det går att hämta en hel del matnyttigt ifrån.
En sak som bör fungera väldigt bra, är ett så kallat controllerflöte för karp. Det är ett flöte som har genomgången för linan högst upp, vilket gör att du har full kontroll över betet som flyter 50-100 cm bortom flötet på en tafs, gärna av fluorocarbon, annars av flätlina.
Sedan har du tyngden i flötet neråt, så att du får full kontroll över rörelser som sker i ytan, och med ditt bete. Det är ett perfekt flöte för flera arter, tex färna och karp...
Beten
Det som är det mest anammade är bröd. Du köper helt enkelt formfranska, det är inkråmet, det vita brödet som du kan forma till bitar eller tussar. Det går säkert att använda skorpan också, som sitter säkert, ungefär som när man metar Färna.
Beroende på krokstorlek så anpassar du ditt bröd eller tvärtom. Prova att mäska med bitar antingen på ytan eller bottnen vilket du föredrar att fiska vid. Är det vid ytan är det bara att kasta ut, är det vid bottnen, så kan du pressa ihop brödet lite i mitten så det sjunker som en liten tuss. Prova med olika storlekar.
Men annars så äter multen det vi människor äter. Prova gärna olika saker där. Du kan även prova med grönsaker. Majs, gröna ärtor, sallad, broccoli, räkor, kräftstjärtar, mjölmask, ost, bitar av korv, ja det är bara att låta fantasin flöda. Flera rapporter har inkommit om multar som äter på döda fiskar och på rens, vilket borde öppna upp för att variera och testa flera animaliska beten.
Det går att ta multen på mask, och då säkert på maggot också. Så var inte rädd för att prova nya beten och tekniker. Troligen går det även att locka multen till att ta micro-boilies. Det finns färgade både vanliga och pop-up-boilies. Det borde vara ett bete som har framtiden för sig, både i ytan och på bottnen. Sedan multeflugor: De skall enligt sägnen vara gröna, små och med vassa krokar...
Prova, prova, prova, och testa sedan igen...Prova nytt igen...
Var finns Multen?
Multen är lurig. Den kan vara inne i en vik, men när du dyker upp med spö, så försvinner de fortare än kvickt. Men ofta kommer den tillbaka och noppar runt algerna så avvakta och vänta. Multen rör sig inne i hamnar, cirklar runt eller står under bryggor. Den finns ute vid uddar och näs, kussträckor där det är långgrunt och gärna en hel del sten.
Om du har dem under bryggor så kan du lägga dig ner och iaktta dem under bryggorna. Den går fram och tillbaka under bryggan, kan från att ha varit totalt ointresserad av ditt betet i timtal, helt plötsligt blixtsnabbt gå till attack mot bete. Det gäller att vara med med mothugg då.
Bästa tiden för multefiske är tidiga morgnar samt senare mot kvällen. Det är då det är lungare på folk, samt störst chans att vinden är stilla och du kan följa multarna samt se ditt bete bättre. På året så är det bäst i juli-augusti, oftast varmast och chans till stilla vindar. När du söker multen så kolla i långgrunda vikar där det finns inslag av stenar, gärna nära hamnar och båtplatser samt under bryggor och runt pirar, där snurrar vattnet lite extra, och det drar dit multen. Den går gärna och noppar på pålar under bryggorna.
Några klipp från youtube:
- Mullet-soup: http://www.youtube.com/watch?v=zCZObkosDKY
- Multe på bröd: http://www.youtube.com/watch?v=fBxRrCQ87R8
- Multefiske UK: http://www.youtube.com/watch?v=EO6mD8MJ_zQ
Här kommer det lite tips på platser att söka multen...
- Halmstad Du har bra hamnar och sandstränder runt Halmstad, nere vid simstadion och vid Grötvikshamn och vid Ringenäs.
- Göteborg Runt Göteborg så har du multe vid Hinsholmskilen, Askimsviken, Bjöla hamn, Arendals småbåtshamn, Hovås hamn.
- Helsingborg Det finns fina ställen nere i Helsingborgs båthamnar.
Du har dem från Sofiero, Hittarpsrevet, Knähakspiren, Ålabodarnas hamn, Råå hamn, Norra- västra- och södra hamnen i Helsingborg...
Lycka till!