Karpmete
En guidning för oss karpnoviser...
Följ med på en liten introduktion i en djungel av prylar, där vi skall försöka göra fisket billigare, enklare och riktigt roligt för dig som aldrig kört karp tidigare. Karpmetet är rent generellt ett mete som utvecklats i England och på kontinenten. Det har med åren blivit en enorm industri. Det som är den stora hysterin och de stora pengarna är kringutrustningen. Det är en miljardindustri.
Vi gör en botanisering med inriktning på vad som är grundutrustning, samt lite vad som sedan kan behövas. Utan att det kostar skjortan. Men tid får du vara beredd att lägga ned, för tid, det kan det ta...
Spön
Vi börjar med vilka spön som är gångbara. Låt oss först klargöra att det mesta fungerar. Det tycks råda någon form av generell regel om att det är tolv fot, och tvådelade spön som är karpspön. Inget kan vara mer fel. De må vara perfekta i vissa lägen, men inte alla.
Jag har tagit karp på dryga fyra kilo på ett sex-fots jiggspö, avsett för abborre. Det var visserligen relativt stadigt, men det var smygfiske under videbuskar, där ett tolvfots spö inte hade fungerat alls. Alltså, det är platsen du fiskar på som avgör spölängd, ryggrad och metod. Du klarar dig länge med dina stadiga gäddspön på 10-11 fot om du fiskar från en strandkant. De bör dock kunna kasta ett 90-gramssänke i en laddad pva-påse, eller en stadig method-feeder.
När jag efter något år köpte mig ett par "klassiska" karpspön, alltså 12", så var jag redan klar över vad som var de största problemet. Transportlängden. Alltså letade jag med ljus och lykta efter tredelade. Jag hittade då ett D.A.M-spön i Tyskland som min handlare tog hem tre stycken på ett par dagar. Priset var runt 900 kronor styck, med rabatter...
Då blev det en transportlängd på 120 cm, istället för 180 cm. En avsevärd skillnad när de skall in i en bil eller transporteras under gång till sjön. Det viktiga när det gäller tredelat, är att kolla att det finns en spöring även på underdelen av spöet.
Alla har inte det, utan ringarna börjar på mellandelen, vilket gör transporten vansinnigt svår med tacklade spön, eftersom du måste spänna upp linan, och finns ingen spöring på nedre delen, så går det inte att veva rullen utan att linan går runt spolhuset. Så kolla den biten.
Även att det är tre-benta spöringar tycker jag är viktigt. Då står dom emot att komma emot buskar och dyl. när man rör sig med färdigtacklade spön.
Rullar
Du bör använda haspelrulle och då av lite grövre modell. Att rullen har bra broms är viktigt. För även en karp redan i 4 till 7-kilosklassen rusar rejält. Så det gäller att kunna hålla den i schack.
Om du kör i mindre sjöar eller dammar, så behöver du inga jätterullar som tar 200-300 meter 0.40. Utan en kraftig gäddrulle duger med 100 - 150 meter 0.30 - 0.35 nylon eller 0.25 med flätlina. Är du däremot i sjöar, där det finns stor fisk och utrymme för långa rusningar, då behövs rullar som tar rejält med lina...
Rullar som ligger i en spöhållare 95 % av tiden behöver inte vara svindyra. Det är rätt onödigt. De bör dock vara av god kvalitet. En rulle, oavsett fiske, som ligger på runt 1000 -1500 kronor, det är oftast en mycket bra rulle. Det finns karprullar för runt 500 - 700 kronor. Vissa av dem är helt okay. Starta med något billigare, så ser du senare om karpfisket är något du vill satsa på, då uppgraderar du om intresse finns.
Linor
Ja, det är inte mycket att bråka om, antingen nylon eller superlina. Nylon runt 0.35 - 0.40, Superlina flätad runt 0.25. Nylon kan enligt vissa vara att föredra där det är mycket näckrosor, den glider bättre i vattnet och mot växter. Här finns delade uppfattningar. Nylon har bra fjädring när man drillar. Flätlina/superlina fungerar enligt mig bra när det är öppna vatten, men även mycket bra när det är vass och näckrosor, då den orkar skära sig genom mjuka växter. Superlinan är stum, det innebär att du måste jobba mer med spö, och ta stötarna där, snabbare med slibrom, möjligen ha ett spö med längre mjukare aktion.
Att tänka på är att just vid växter, s.k. snags, så kan en flytande flätlina vara en fördel. Står emot mycket, är stark på mindre diameter.
Fluorocarbon; här sticker jag ut hakan lite. Den bör man se upp med. Efter att testat drag och nötningsstyrka på några av dessa linor så kan jag inte säga annat än; skräp. Jag fick av en handlare för 30 år sedan lära mig ett nötningstrick på lina med en handduk vilket jag testat på alla typer av linor och kvaliteter, under lång tid och har testat metoden på upp till 0.70 nylon . Nylon; brinner relativt snabbt av. Flätlina; nästan helt omöjligt att få av. Fluorocarbon; behöver väldigt lite nötning, klart sämre än nylon. Att tro att det skulle vara just att den inte syns så mycket i ett vatten är att ge den för mycket poäng för att använda den. Vad det än månde vara, gös, gädda, abborre, lake, multe eller karp, ingen av fiskarna bör kunna se eller inse vad en lina är, och inte under de förhållanden som vi har i svenska vatten när det gäller insjöfiske.
Metoder
Karpen kan du bottenmeta, flötmeta den traditionellt, och även fiska den på frilina eller med ett litet controller-flöte. Vid flöt- och controllermete så håller man koll hela tiden. Mete med controllerflöte sker metet oftast i vattenytan där betet flyter. Här gäller det alltså att hålla koll på det bete som kastats ut bland de andra betena som flyter på ytan...
Vid bottenmete så har oftast karpmetare larm som varnar när det är hugg. Vanligast så används det sk. boltrig, d.v.s. bottenmete med ett tungt sänke som karpen krokar sig emot när den försöker spotta ut betet, kroken fastnar i mungipan, karpen rycker till, krokar sig mot det tunga sänket och rusar.
När du smygfiskar, sk. "Stalking" så rör du dig efter strandkanter och under buskar vid vass och näckrosor och spejar efter karp. När du ser någon så presenterar du betet så tyst och försiktigt som möjligt med flöte eller i ytan...
Beten
Karp är som mycken annan fisk, mer eller mindre allätare. Det finns inte utrymme att hoppa över mat som ligger framför ögonen. Majs åker med hur lätt som helst. En del karpar går upp i ytan och tar bröd. Men inte alla. Där dom tar i ytan fungerar det även med flytande hundmat, tex. Doggy, en riktig favorit.
Boilies kommer av engelska ordet för koka. Det är helt enkelt beten som i grunden har kokats för att få rätt konsistens, hålla ihop, och inte kunna ätas av småfisk. Boilies, runda bollar, som du kan göra själv eller köpa färdiga, då s.k. "Ready mades", eller i vissa fall frysta, kan ta lite tid att få karpen att ta. Men eftersom det är proteinrikt, så lär den sig rätt snabbt att det är bra mat. Egentillverkade kan rekommenderas , då har du kontroll på innehåll och näring.
Köper du färdiga så finns en uppsjö av smaker och färger. Detta är en del av karpmetet där det hela tiden kommer nya smaker och varianter. Tyvärr så är en del rent kemiskt, men det fungerar för fisket. En stor charm med karpmetet är att kunna tillverka sina egna beten och hitta egna lösningar.
Om du vill göra boilies, så är det enkelt. Grunden är olika protienrika ingredienser såsom majsmjöl, mjölkpulver, sojamjöl, ägg, samt kanske någon smak. Jag kommer att lägga något boilierecept i slutet av sidan. Du kan antingen rulla dem för hand, eller så har du ett sk. boiliebord där du snabbt rullar 20-30 stycken per gång. Ett boiliebord kostar runt en 200 kr.
Du kan enkelt använda en limpistol där du kapar av munstycket på en tom hylsa så att det passar i storlekt till den dimension som du vill göra. Är det runt 20 mm, så borrar du upp fronthålet i sprutan. Sedan fyller du sprutan med din boiliesmet, klämmer ut korven över rullbrädan, och rullar. Sedan kokar du dem fem till tio minuter drygt.
Annars så tar du och rullar dem för hand. Jobbigare, men det blir bra och fasta bollar. Frys in dina hemgjorda boilies så håller dom bättre, men se till att dom är torra innan, annars blir det frysskador, och då får du pop-ups i stället...
Mäskning
Mäskning är att sprida en del ätbart som lockar in fisken på den plats där du har ditt bete, din boilies tex. Du kan använda rent partikelmäsk såsom majs, ärtor, bönor, delar av räka osv. Eller så går du till Granngården och köper hönspellets som också fungerar som partikelmäsk.
Eller så har du det inbakat i en blandning av ströbröd och dofttillsatser. Antingen kastar du ut det i stora bollar, skjuter ut det med slangbella, slänger ut det med sk. bait-spoon, en skopa med standardgänga för bankstick eller håvskaft, eller lägger det i pva-påsar och slänger ut dem med tacklet. Påsarna löser sedan upp sig i kontakt med vatten.
Vill du ha färdigt mäsk så köper du det hos redskapshandlare. Just mäskningen kan vara en del som du bör göra. Antingen i partikelform, eller så med sk. grundmäsk, ströbröd. Det får in fisken i ett visst område, den äter runt av ett lättillgängligt bete, där ditt ligger inbäddat.
Det finns sedan sk. boosters där du höjer upp smaken på ett bete med en tillsats. Även här kan du förenkla och tex. låta doggybetet ligga och dra ett litet tag i vanlig koncentrerad saft. Tex hallon-, jordgubb- apelsinsaft i koncentrat. Koka den lite så försvinner vattnet som finns i. När du laddar partiklar eller annat i pva, så kan du röra ut det i en rejäl saltlösning, så kan pva-påsen hålla lite fuktigare partiklar (majs) som annars skulle kunna fräta upp påsen/nätet direkt.
Bankstick & rod-pod...
Du skall ha någonstans att sätta spöna. Det enklaste är bankstick, en spöhållare som du trycker ner i marken. Den fungerar ypperligt, är lätt och smidig. Den går att utrusta med larm. Nackdelen är att de inte fungerar i bergig omgivning, eller från bryggor.
BANKSTICKS. När du startar upp ett karpfiske, så kan det vara läga att satsa på två par, alltså fyra banksticks, vilket bör ingå i din utrustning. Du kommer långt med det. Där kan du sätta på klykor i olika former, samt larm som nämnts tidigare. Banksticks kan du få för 30-100 kronor. Sedan sätter du dit spöklykor som spöna kan vila i.
ROD-POD, en ställning som sätter spöna i. Du sätter dit larmen i främre buzzerbaren, och i bakre buzzerbarsgängan sitter det en spöhållare för änddelen av spöet. Rodpoden fungerar på de flesta ställen även i vassar och andra mjukare platser. De är lite klumpigare, men nu mer finns det även sk. "stalker"-pod, mindre, smidigare och lättare...
Rod-pod är något som du möjligen kan skaffa framöver om du känner att du kommer att satsa på karpmete. Då är det mer försvarbart. Ett rod-pod kostar runt 400-2000 kronor för ett vettigt. Sedan finns det de som är mycket mycket dyrare. Sedan finns det ett mellanting, en dubbel-variant av en bank-stick. Det är D.A.M. som har tagit fram en ny sak för karpmetet.
Det är två banksticks som svetsats ihop med två tvärslåar mellan sig. Denna variant blir rejält stadig, och kan användas som ett rod-pod, och har bankstickens smidighet. Det går lättare att få ner i backen, även om det är rejält torrt i backen. Det finns numer även en med en buzzer-bar för fyra spön.
Du kan då använda foten för att trycka ned den s.k. H-baren, vilket gör att du får mer kraft att få ned den, samtidigt som tvärslåarna gör att den inte blir vinglig som det kan bli med två separata banksticks där man sätter på en sk. buzzer-bar, en stång som man kan sätta larm och spöhållare på. Så dessa väldigt lätta H-bars är värda atttitta på...
Krokar & Knutar
Karpkrokar är en hel vetenskap. Det finns i olika former, det finns med ringar på, så det är mycket special om man vill fördjupa sig i det. Men vi håller oss till de mer genuina, mer basic, så att säga. Sen får var och en botanisera vidare i krokdjungeln...
En karpkrok är kraftig, oftast lite lätt rundad. Du kommer kanske att behöva en uppsättning med storlekar från stl 2 - 8, det räcker långt. Märken som E.S.P, Korda, Drennan m.fl. är bra krokar. De bör vara som man säger, "forged", flatslagna. Det är de flesta bra karpkrokar.
Du kan utgå från att ju större bete, så behövs en krok som är anpassad till betet. Det är mest mete med hair-rig vid bottenmete. Alltså en krok som försetts med en bit lina så att betet hänger en bit ifrån kroken. Karpen suger in betet, kroken åker med, karpen känner kroken, spottar, och är ditt tackel rätt gjort, så fastnar kroken i mungipan på karpen som blir rädd, rycker till och krokar sig mot boltriggen.
Håret, den lilla snaran, är alltså direkt från tafsen oftast. Den går även att lägga som en dragbar sak under en knut så att du kan anpassa längden till kroken och hur stor boilie du har.
Till höger en studie hur du slår en "not a knot"-knut, alltså en knut som inte knytes. Du virar alltså linan runt linan, ca 5 gånger, tar upp linan och sticker in den i öglan bakifrån och in. Det är viktigt! Då fastnar kroken bättre i mungipan på karpen när den blåser ut...
Här en länk till Youtube...
Sänken, bly & annat...
Du har en rad olika sänken, och med dessa även olika fastsättningar. De vanligaste tar vi upp här nedan. Vi tar här upp några av de olika bolt-rigsänkena här brevid. De är dels de som du kan ha på linan, sk. genomgående, samt även de som du hänger i ett clips, så att du kan clipsa av det när du går hem, eller att clipset går av om karpen går in i växtlighet och blyet fastnar. (Se bild nedan)
När du använder In-linesänken, så drar du in linan genom sänket, sätter på ett speciallekande, ett lekande i nedersta hålet, och sätter över gummihylsan och drar upp den över lekandet.
Använder du run-clips, så drar du igenom linan på samma sätt som ovan. Drar in lekandet i hylsan. När du får utdrag så brukar det släppa från clipset. Går karpen fast med sänket, så dras det lilla sprötet som håller blyet av, och clipset brister, blyet släpper och karpen har lättare att gå loss ur växtligheten.
Vikter du kan behöva är från 60 - 100 gram.
UTRUSTNING RUNT LINA & SÄNKE
Det finns en uppsjö med utrustning runt detta tema. Vi tar upp det mest nödvändiga. Sedan får du botanisera vidare om och när du fått större intresse i karpmetet.
Ovan så har du hylsor med konor, där du trär in linan igenom bägge två, och knäpper fast ett sänke i clipset. Sedan drar du ned gummikonan över clipset som skydd. Fastnar sänket i något, så bryts clipset av, och karpen slipper dra runt med sänket, och du kan få upp karpen. Bredvid till höger så ser du en bild på grunden för ett bottenmetestackel.
Du har en sinking tube, högst upp, sedan ett kwik-lok-lekande med snabbögla, vilket gör att du kan byta tafs snabbt. Till vänster har du hylsa med leadclips, gummikona att trä på hylsan. De här sakerna bör du ha som en grundutrustning. De kostar kanske runt 200 kr, då har du kanske 10 quicklink, 10 lekande, 10 hylsor, 10 clips och slang.
Schematisk bild på hur du sätter ihop tacklet har du här bredvid.
BLY. För boltriggar kan du behöva vikter på runt 80-120 gram beronde på kastvikt på dina spön.. Sedan så har vi något som heter back-leads Det var något som jag tyckte var vansinnigt i början när jag tittade på detta med karpmete. En helt onödig pryl bara. Men jag har totalt ändrat uppfattning. Till slut så inser man vissa fundamentala saker som man bortsåg från i början av karriären. Detta med backleads, är något som är bra och säkrar upp fisket, samtidigt som det går att överföra på andra fisken, tex sikmete.
Back-leads (nere till höger) hänger du på linan efter att du kastat ut, ger lite frilina, reser spöet lite grand med spötoppen upp, låter dom ramla ned nedanför spötoppen, så nära spötoppen det nu bara går. Nu går linan nästan rakt ned, kanske runt 60-80 graders vinkel. Funkar bra där det inte är så mycket växtlighet.
Med backleads är det mindre risk för trassel när du skall ha in en karp som sticker i väg i sidled över de andra spönas linor som annars sträcker rakt ut i viken. Längst upp till vänster, sk. Flying backleads. Du sätter dem på linan med platta delen framåt, så åker de uppåt på linan vid utkast och håller linan nere efter bottnen. Finns även i en snabb-avtagbar variant. Pris runt en femtiolapp för tre stycken. En mycket vettig investering. Detta bör du ha...
Det du ser på bilden med alla blyn, är överst till vänster två flying backleads, överst till höger ett blysänke för leadclips, se nedan, underst till vänster ett sk. in-linebly som sitter direkt på linan, samt till höger längst ned, två backleads, som du knäpper på linan när du har kastat ut ditt tackel.
Få fast boilien
Nu är det dags att försöka få dit en boilie på tafsen. Du kommer då att behöva en sk. boilienål, en färdig hairrig, enligt bilder en bit upp, samt en boiliestopper. En boilienål är som en strumpsticka, fast finare, och med en liten hake som man kan fälla ut och in.
Den trär man igenom boilien, fäller ned haken, sätter dit hairrigen, stänger haken, drar igenom hairrig-knuten till andra sidan av boilien och sätter dit en boiliestopp som håller kvar boilen på hairriggen.
En boilienål kostar runt 40 kr, likaså en borr. Det är faktiskt vettiga saker som man inte skall försöka snåla bort...
Riggar...
En av de riggar du kan ha nytta av är en helikopterrig. Det är en rigg som du kan använda när det är mjuk botten, lera eller dy som du misstänker kan dra ner ett vanligt tackel och rigg, så att betet inte ligger där det ska, och påverkar exponering och fiskeresultat. Den roterar runt sin egen axel, vilket förhindrar att det blir trassel. När den sedan går i bottnen, så åker riggen upp på linan/röret och stannar på bottnen även om sänket går ner djupt.
Boltrig har vi nämnt förut, här är en bild med två varianter. En med sk. lead-clip, en stiff-rig, där blyet lossnar ifall det går fast, samt en sk In-line-rig, mer traditionell rig, där linan går genom blyet, och sitter kvar på linan. Det finns en uppsjö av riggar; Blowback, stiff rig, D-rig, Chod rig, Helicopter rig m.m.
Du kan som nämnts ovan gå ut och kolla på Internet, bilder, och söka på riggar. Du hittar säkert något som du kan testa, och som passar just ditt fiske. Sedan har du även Youtube, där du kan få se hur du knyter de olika riggarna...
POP-UP-RIG
Pop-up är en boilie som flyter. Den riggar man så den flyter en bit upp ovanför bottnen, på det avstånd man själv vill. Det enklaste är att köpa dessa pop-ups. De finns som med vanliga boilies i mängder med färger, smaker och lukter. Riggningen på pop-up är rent generellt rätt lik vanlig riggning med boilie. Den går att använda på tex D-rig och Chodrig, men specialriggar finns också.
På bilden bredvid, så ser du en pop-up på en helikopterrig med en pop-up boilie. Helikopterriggen är en rig som används när det är dyig botten, och då riggen kan sjunka ned i dyn utan att ta med sig betet ner.
PVA, bella & spoon...
PVA, ett material som löser upp sig vid kontakt med vatten. Här finns påsar, snören, tejp, pva-tub i nät och möjligen fler produkter. Påsar finns i olika storlekar och längder, tejp och snören finns i modell tandtråd, som du kan knyta ihop påsen med. Påsen fyller du med nötter, boiliebitar, boilies, Frolic och annat smått och gott. Du kan även lägga i ditt sänke och krok med boilie på. Kastar ut hela härligheten, och du får en liten fin mäskplats runt din krok. Tänk på att inte lägga ifrån dig påsen i daggen, eller i fukt. Den löser upp sig snabbt.
Perforerade släpper igenom vattnet och då sjunker alltsammans snabbare. Icke perforerade flyter ett tag innan de upplöses, och det kan påverka koncentrationen av partikelbeten på mäskplatsen då ytan blir större om påsen löser upp sig vid ytan istället för vid bottnen.
Slangbella kan vara ett alternativ när du vill ha ut lite beten till ditt fiskeområde.
Det finns olika att köpa, för tex. grövre partiklar, mäskbollar osv. Men en vettig slangbella bör du ha, som du kan ta till olika beten när det behövs. Kanske för lite extra mäskning på fiskeplatsen. Sedan finns det sk. spods. En raket du kastar ut fylld med mäsk, vilken sedan tippar när den når vattnet. Finns i olika storlekar.
Larm, swingers & hangers...
Ja det är inte slut än. Det kommer mer. Larm, ja det är oftast elektroniska som du kan sätta på banksticks eller rod-pod. Det behövs inga för 4000 kronor eller mer. Du kan få tag på riktigt bra, med bra rullmekanism och inställningar för ton- och ljudläge för 200-400 kr styck till att börja med. Kolla runt bland redskapshandlarna om du är på jakt efter ett larm, du kan göra riktiga klipp på lite udda märken om du är uppmärksam. Larm är inte några jätteavancerade saker, så de flesta har vad som behövs, de skall låta när det blir hugg. Prologic har när detta skrivs ett set på fyra larm med receiver för runt 3000 kronor. Helt vattentäta, kan kastas i sjön, och fungerar ändå.
För att larmen skall fungera bäst, så kan det behövas swingers eller hangers. En tyngd i princip, som gör att linan hålls neddragen och sträckt, och när det blir utdrag så dras dom upp och släpper och du har fritt fram till karpen.
Swingers är en tyngd med stel arm, samt ett clip till linan, som gör att det faller ur när det blir utdrag. Swingers är lite bättre när det blåser. Har oftast en skjutbar tyngd, så du kan fördela trycket på linan i clipset. Många har utrymme för att sätta dit ett knäckljus, så den är synlig i mörkret. Finns i tre-pack till vettiga priser. Dock så är det lite sämre kvalitet på de allra billigaste...
Hangers är en tyngd med kedja eller lina, och är väl möjligen ännu mindre komplicerade. De tar mindre utrymme, får ofta plats i larmens medföljande lilla väska om sådan finns. De sätter du fast på samma sätt som swingers. De är möjligen lite mer vindkänsliga än swingers. Hangers är enligt mitt begränsade kunnande mer smidiga, med sin kedja eller lina. De är även bättre i kvalitet vid lägre pris än vad tex swingers är. Du kan få en bra sats med tre stycken för runt en 200-hundring.
Många hangers kommer nu också i flerpack, samt att det kommer lösa huvuden med i olika färger. Kolla runt på priser. Det är ju inte någon direkt spjutspetsteknik vi talar om, utan en klump med en kedja. Släng inte ut pengar på något dyrt.
Vettiga larm med trådlös sändning kan du få för någon tusenlapp. Och då är det oftast en sats av tre eller fyra stycken med mottagare. Kan med fördel även användas på isen vid predatormete.
Spötransport
När du sedan skall bära spöna så rekommenderar jag ett koger. Du bär det över axeln med rem. Det är en smidig variant av spöbag. De är lite över metern långt, det är plats för 3-4 tacklade spön på utsidan, plats för håv, håvskaft och rod-pod, bankstick, parasoll o.s.v inuti "röret" samt på utsidan. Ligger strax under 400 kr.
Att tänka på är att det är bra om det finns ett smalt "rör" i kogret, som passar för håvskaftet. Då får du en ryggrad i kogret som är överlägset när du skall sätta fast spön, förflytta kogret osv. Ett vanligt spöfodral kostar kanske runt 800-1000 kr, och är sämre...
Det finns lite annan viktig utrustning runt fisket och karpmetet. Jag tycker du behöver en bra håv med knutlöst garn som inte river fisken på sidorna. Håven skall vara med standardgänga, alltså en gänga som passar till bankstick, larm, allt runt karpmetet som skall skruvas. Du kan du köpa olika lösa knutlösa håvnät med armar, som du kan ha till olika fisketyper. Du har en stor till karp, en mindre till sik, sutare och sarv o.dyl. Men alltid ett och samma håvskaft tex. Det underlättar.
På bilden: Spökoger, stort håvnät med standardgänga, vågnät och våg.
Ett vågnät är bra då du inte skadar fisken vid vägningen. Det skall vara knutlöst, det med. Ta till ett som räcker till karp, så räcker det till all annan fisk också, även gädda och gös...
Du kan behöva en lie. Den är liten och smidig, har standardgänga och du kan röja bort vass och näckrosor. Mycket smidigt litet redskap. Satsa på en sån för en hundring...
Något som också är bra är någon form av avkrokningsmatta. Dessa har man för att karpen inte skall slå sönder huvud när den kastar under avkrokningen, samt även så att inte karpen ligger och nöter mot grus, sand och skogsmark och blir av med det viktiga skyddande slem som finns runt fisken. Försvinner det och om fisken återsätts så ökar risken för infektioner i hudskiktet. Om du inte vill köpa en lite dyrare avkrokningsmatta, så är en sk. yogamatta i gummi eller ditt liggunderlag, fullt okay. Det är mjukt, skonsamt och huvudsaken är att din karp inte får några skador på land...
Du behöver även en våg. Köp inget skräp. Det finns fina digitala som är kanonbra. Läs på vår sida om vågar som vi godkänner. Du hittar flera vågar där, och det finns sedan länk till Sportfiskarna om deras godkända vågar, som är en policy som vi även använder inom klubben. Så satsa på en bra våg, det finns från runt ett par 100 kr, billigt att jämföra med på all vår annan utrustning...
Ja, det var en liten genomgång av karpmetet på den nivån där jag är. Det finns enormt mycket mer. På alla fronter inom karpmetet. Så ut och kolla på bivvys, tackel, krokar, larm, stolar, väskor och vad som tänkas kan. Det händer saker hela tiden. Det står aldrig stilla inom karpmetet.
Du har fått en liten genomgång på vad som kan vara behövligt i en uppstart. En hel del kanske du har som grund i annat fiske, våg, ryggsäck, spöhållare, spöbag osv. Så du kan komplettera vartefter som du känner behoven komma. Karpmetet kostar en hel del, men försök om möjligt begränsa kostnaderna.
Ut och kolla på karpsidorna, både svenska och utländska...
Här nedan karpvatten i stockholmstrakten. Sportfiskarna har ett fiskekort där många av sjöarna ingår. Det åligger varje fiskande att ha giltigt fiskekort.
Sjö | Kommun |
Dammtorpssjön | Älta |
Judarn | Bromma |
Kärrsjön* | Tungelsta |
Långsjön | Älvsjö/Segeltorp |
Magelungen | Farsta |
Mörtsjön | Täby |
Råcksta sjö | Bromma |
Rösjön | Täby |
Söderbysjön | Älta |
Trekanten | Stockholm |
*Kärrsjön, där har Fk Alcedos systerklubb "Specimenvännerna" sitt klubbvatten med fiskekort. Ett vackert och trevligt vatten i fin miljö. Där har du fina karpar, runt sju - åtta kilo. Fiskekort löses på Söder Sportfiske.
Info Kärrsjön:
Mats Wärme, tel: 520 358 33.