Gäddfiske
Lite utrustningstips och olika metoder för gäddnovisen...
Gädda, absolut vår mesta sportfisk. Gädda är den art som de flesta sportfiskare fiskar eller någon gång har fiskat. Gäddan är en fisk som kan fiskas med många olika metoder och alla årstider. Här nedan får du som nybörjare lite information om vad du bör tänka på och vad du kan behöva för ditt gäddfiske. Dels i utrustningsväg, men även knutar, handhavande av fisken, och annat smått och gott.
Spön
Gädda kan du fiska med metes-teknik eller som spinn- och jerkfiske, eller rent av fluga. Om du skall testa att meta så behöver du spön som har en mjuk aktion, alltså lång böjning. När du böjer spötoppen så har du en båge parallellt ned till handtaget. Detta för att du skall få en bra kastlängd med mört eller strömming. Kastviktsklass runt 50 gram brukar fungera ypperligt.
Skall du spinna mer traditionellt fiske, så är det med ett haspel- eller spinnspö. Här får du anpassa spöet efter ditt betes vikt. Tunga drag, spön med mer ryggrad, även utan att bli styva som en stock. Lätta drag, mjukare och tunnare spön.
Spölängder på gäddspön kan alltså vara runt 6-12 fot, beroende på om du är i båt eller från land och vilka drag och beten du använder, om det är spinn eller jerk.
Vid jerk-fiske används i regel kortare spön, sk. jerkspön. De är runt 5-6 fot långa. De används så att du "slår" med spöet, åt olika sidor och nedåt, sk. "walk the dog". Till jerkspön så är det multirulle, alltså ambassadeur-typ, samt av de mindre, ofta specialanpassade modeller. Men det går även att jerka med haspelspö upp till 10 fot. Och då även självklart med haspelrulle. Med de jerkwobblers som finns nu så behöver du inte slå med spöet hela tiden. Wobblern gör stor del av jobbet redan under invevning. Gör snabba start och stopp med veven, håll spöet stilla. Fungerar faktiskt riktigt bra.
Rullar
Som tidigare nämnts så är det antingen haspel- eller spinnrulle, helt beroende på vilket spö du tänker använda.
Haspel: En lätt rulle att starta upp sitt fiske med.
+ Fördelen med haspel (tv) är den lätta linavgången när du kastar, samt att det är en smidig rulle för både proffs och nybörjare. Rullarna har ofta bra bromssystem, vissa har även frambroms, samt numer, en Fajtingbroms, som är bra när du behöver släppa bromsverkan snabbt. Rullen ger inga sk. skatbon.
- Nackdelen är att du har en stor trissa som skall dras runt spolen, den sk. haspeln. Tung att veva större skedwobbler med. Den ger sämre kontakt med fisk, samt ger ett större motstånd vid hemtagning av både betet och fisken...
Multirullen: är en bra rulle som det kan ta ett tag att lära sig.
+ Det som är den stora fördelen med multirullen (th) är dess direktkontakt med fisken och betet. Du har en smidig och lätt indrillning och vevning. Kan med lätthet dra in stora skedwobbler utan större motstånd. Bra broms, lättjusterad under drillning. Den är överlägsen att drilla på då du har kontakten direkt in på spolen.
- Nackdelen är att det kan vara svårt att få in en bra teknik snabbt. Ger i början sk. skatbon där linan trasslar sig rejält i rullen. Men när rullen väl är inlemmad i ditt fiske, då är den en överlägsen rulle i många fall.
Linor
Numer så är det väl mer eller mindre legio med de moderna flätlinorna av Dyneemafibrer. Till gädda räcker gott och väl en lina på 0.25-0.28 den har en bra brottstyrka. Med flätlina har du bra kontakt och snabb krokning.
Du kan i mitt tycke använda mjukare spön utan att det påverkar krokningen nämnvärt. Samtidigt som dessa mjuka spön tar upp knyckar från fisken under drillning, där ett styvt spö med flätlina tenderar att mer skada fisken om den kastar med huvudet när den kommer närmare båten och avståndet och elasticiteten minskat mellan lina och spö.
Tafsar och knutar
När du fiskar gädda behöver du oftast en tafs av wire. Antingen så köper du en färdig, vilka oftast är på tok för korta, eller så köper du wire, beteslås och lekande samt wirelås. Då kan du göra tafsarna i den längd som du själv behöver. Du kan även använda nylonlina, då i dimension mellan 0.50-0.60mm. Fungerar mycket bra, är smidiga, trasslar sällan, men man får hålla koll ifall de blir uppfransade efter att du haft gäddor på några gånger.
En grund kan nog vara att ha en tafs på mellan 30-50 cm, så du är säker på att klara en gädda som kommer och hugger bakifrån och går upp över drag och tafs. Du kan numer med de nya mjuka wires som finns på marknaden, knyta dem direkt till beteslås och lekande utan wirelås.
Som knut till flät- och nylonlinor så finns det en som är överlägsen de flesta. Grinnerknuten. Lär dig den, och du behöver inte kunna någon mer för vardagsfisket. Grinnerknuten går ytterst sällan av i knuten, utan det är oftare linan som brister vid påfrestning. Få, eller ingen annan knut har den egenskapen. Den fungerar sedan i en enklare variant även som stoppknut där du lägger en lina runt huvudlinan och en variant finns där du kan skarva linor av olika dimensioner till varandra på ett mycket säkert sätt. Det är också Grinnern ensam om...
- Lägg linändan parallellt med linan ur krokögla eller lekande.
- Gör en ögla. (Övre bilden)
- Gå igenom öglan fem gånger. (Nedre bilden)
- Fukta knuten med saliv. Drag försiktigt åt knuten med den linbit som sticker upp.
- Fukta sedan linan och knuten så inte linorna bränner när du skall dra knuten. Drag sakta åt med huvudlinan.
- Trimma med en nagelklippare av den utstickande biten så nära linan som möjligt.
Beten
Om du använder spinn och haspel så har du att välja på wobbler med sked i olika storlekar, större eller mindre jiggar, spinnare går också. Sedan har du en uppsjö av jerkbeten, wobblers utan sked, det funkar kanske när det är trögt med ett gammalt hederligt skeddrag...
Jerkning är en effektiv metod. Du använder kortare spön, slår och drar fram den skedlösa wobblern. Det är alltså du som ger wobblern rörelsen. Jerkfiske är en effektiv metod, som oftast sker i grundare vikar, 2-4 meter. Ganska spektakulärt att se en grov gädda gå upp och hugga en jerkwobbler fiskad i ytan...
Jiggar kan du använda. Då gärna de som är större, upp till en 100 gram, men de mest gångbara ligger nog i klassen runt 40-80 gram med skalle och krokar. Krokarna kan du ha dels den större som sitter ihop med huvudet, sedan kan du även sätta på en krok i storlek 5/0 som du har länkat i den som kommer från huvudkroken.
Vid jiggning så kan du även som vid wobblerfiske köra stora jiggar. Du har tex. Bulldawg, som är en gäddmagnet. Beten brukar inte kunna bli för stora. Gäddan tar t.o.m. egna artfränder i nästan sin egen storlek.
METE
Om du tänker meta så kan du använda mört eller strömming. Bottenmete eller flötmete. Flötmete kan vara att föredra tills man kommer in i metet. Det är lätt, du täcker av lite större områden om du låter flötet driva iväg med vinden. Välj i sådan fall ett flöte som kan driva av ett område, gärna ett med "vingar eller segel", (se bild) och samtidigt syns lätt på lite håll, alltså att det har bra färger för olika ljusförhållanden.
Flötet bör vara av lite större modell vid distansfiske, samt att du blyar det så det är lätt neddragbart. Större flöten kan behöva upp mot 30 gram bly för en bra riggning. Det är bra med ett glidande flöte de är smidiga, samt om du fiskar på större djup så är glidande flöten att föredra, där du lätt kan justera djup, och veva in stoppknuten i spolen.
Det finns även genomskinliga flöten som ligger lågt i vattnet, (se bild). Det är flöten som jag inte använt. Fungerar säkert bra på närdistans, men vill man drifta med betet föredrar jag väl synliga flöten.
När du gör en glidande stoppknut så tänk på att göra linändarna lite längre, runt 15-20 cm, så kan du veva in knuten på spolen om du metar vid större djup än spöet är långt. Därför behöver du också ett glidande flöte som kan glida ner på linan vid utkast. Fukta knuten innan du drar åt den, samt innan du flyttar den på linan för att byta fiske djup.
Bredvid ser du även en teckning på en vettig tackling av betesfisk, och har du sedan en bra tafs, samt krokar i storlek 4-10 så har du en bra tackling för gäddmete. Den här tackling ger mörten stor rörelsefrihet, Alternativt kan man sätta främre/nedre kroken i mundelen.
Du har på bilden även en mycket bra stoppknut. Enkel, smidig och gör du den med långa linändar så kan du lätt veva in den i spolen, och den löper fint genom öglorna. Korta ändar fastnar i spolen och öglorna. Gör dom runt 5-8 cm.
Gäddhak
Gäddan är individuell. Den är dels en predator som vandrar efter strömmingen, den är i vissa fall mer stationär. Du kan hitta den grunt och du kan hitta den djupt. Den finns i branter vid närhet till stimmen av strömming där den jagar och vilar, och den finns på grundvattnet i gäddnaten och inne i och runt tångklädda kanter.
Du kan på vår och försommar hitta riktiga madammer inne på endast meterdjupt vatten. Generellt kan man dock säga att de större lurar lite djupare. Gärna på större grundflak, eller i djupbranter på och kring en friliggande grynna.
Innan lek så brukar gäddorna samlas upp utanför och i varmare södervända lekvikar. Då kan du fiska av grund- och djupkanterna med långsam invevning med en svagt sjunkande eller svävande wobbler av Jerk, Zalt eller Zwimm Whizz-typ.
Hösten är en tid då gäddorna sprider sig lite mer. De jagar på sina vanliga ställen, i strömmings- och fiskstimmen. Nu är de även uppsamlade i och utanför de större grunda vikar där det är mört, björkna och sarv som ännu finns i de fortfarande varmare vikarna och mararna.
Sök gäddorna i pålandsvind-sidorna av vikar och marar. På hösten kan du med fördel använda lite skrikigare färger på wobblers. Du kan även söka av liter djupare områden, branter utanför grund- och slätområden.
Topografier & vindar
Sök gärna gäddan på ställen där det finns en topografi som avviker. Ett näs eller udde som går ut under vattnet, en djupklack som ligger vid en brant, en uppgrundning mellan ett par öar osv. Runt sexmeterskurvan brukar det finnas grov gädda som patrullerar, kasta och trolla gärna där du har breda fina sexmeterskurvor på sjökortet.
Det är bra med svag pålandsvind i de flesta fall. Vind runt syd till väst är oftast säkra vindar. Välj därför i första hand ställen med pålandsvind. Håll koll på vindar om du får gädda på ett visst ställe. Fiska metodiskt. Fiska av ett område rejält. Inte bara tre kast och så åker du iväg. Det gör inget att ligga och fiska av ett större hak i 1 till 2 timmar med förflyttningar inom haket. Det är det värt, du får en bra utvärdering av stället. Återvänd även till ställen du tror på, men som du inte fått något på. Du kan ha varit där fel dag vid fel vind...
Fiskar du från båt och har ekolod kan du kanske se om det finns strömming i närheten, vilket kan tyda på att det är ett jaktområde för gäddan som det är intressant för dig att återvända till fler gånger.
Bra ställen att testa är runt södra Nynäshamn: Nynäsviken och vattnen runt Torö-Järflotta-Lisö. Norrut så är det runt norra delarna av Lunda Strömmar upp mot Häringe. Vattnen runt Hästholmen utanför Häringe är kända vatten för grov gädda.
Sjökort kan du köpa på bokhandeln eller sjösportbutiker, kolla på Internet, och då bilda dig en uppfattning om dina tänkta fiskevatten...
Återsättning & Handhållning
Tänk på att om du återsätter din gädda, så se till att hantera den varsamt. Använd fuktade händer så du inte skadar gäddans slemskydd. Väg den i vågnät, se till att gäddan börjar röra sig innan du släpper den helt ifrån dig. Behöver du lägga ifrån dig gäddan under avkrokningen, så använd något mjukt underlag, avkrokningsmatta eller liggunderlag e.dyl.
Om du inte använder håv, så tag ett gälgrepp om du måste lyfta in gäddan på land eller i båt. Använd gärna handskar så du inte skär dig på gälräfständerna. Stoppa in handen under gällocket, lyft upp varsamt, håll en hand under buken på gäddan, eller kroka av utanför båten eller vid strandkanten. Avvakta så du känner att gäddan verkligen är pigg, och inte flyter upp 15 meter från stranden och du inte får tag i henne...
Använd inte huggkrok! Det är något som skadar gäddan rejält. Det är svårt att placera kroken runt mundelarna när gäddan strider, så risken för felträff är överhängande. Faran är även att lyfta en gädda med huggkroken i munnen, då det blir en enorm påfrestning på mun och nacke för en större gädda som sprattlar och snurrar. Återigen; gälgreppet är att föredra, men se upp för wobblers i munnen, samt kroka gärna av den utanför båten om du inte skall väga eller fotografera eller i vattenbrynet om du fiskar från land...