Vad behövs för sikmete?
Vi går igenom en del av det som är lite av en grund...
Siken kan du börja fiska från leken i november och framåt. Den går både att pimpla och meta. Vi kommer dock här bara att ta upp mete efter sik. I åar söderöver så fiskar man siken på hösten precis när den går upp och leker. Men bäst i skärgården brukar det bli när temperaturen i vattnet börjar nå lite över 2-3 grader. Alltså på vårsidan, och runt början av april, direkt efter islossning, sedan fram mot första veckorna i maj. Sedan börjar siken gå ut mot grynnorna och svalare vatten...
När du startar upp metet på vårsidan så är du i en speciellt lyckad situation. Det är oftast inget annat än sik som nappar! Inget napp, ingen sik inne. Är siken på plats så hör den av sig genom ett pingel i din spötopp eller hur du valt att märka av ett hugg
Så håll ut när du är på sikpass! Siken kommer, var så säker!
Spön
När du skall meta sik, så behövs spön från 10- upp till 14 fot. Det du skall tänka på är om det är vass eller öppet där du skall meta. 14-fotare kan behövas om du behöver kasta långt, eller om det är vass som du måste förbi när du drillar din fisk. Då får du bättre lyftvinkel, och kommer lättare förbi vass och annan bråte. 10-fotare är det kortaste som jag rekommenderar. Du kan ha dina normala kastspön, men det gör inget om det är mjuka spön, siken är lös i munnen. Så det går med ett par lite mjukare kastspön, eller några så kallade matchmetesspön, spön för tex sutare eller braxen. Oftast långa och bra kurva på.
Det är ingen större skillnad på att fiska med haspel eller multirulle på spöet, där är det ditt kunnande som avgör. Även om jag själv föredrar haspel. Du får troligen längre kast med en haspelrulle, och kan då nå olika ställen bättre. Du tar det som är lättast och som du tycker du behärskar bäst. Möjligen är det så att du får in tacklet lite snabbare och kan därmed få upp det snabbare över vasskanter om det är med haspelrulle.
Tackel
Tacklet som jag rekommenderar är ett 1-krokstackel. Det används som standard sk. tvåkrokstackel av Paternoster-modell, där du har en upphängare 20-40 cm upp på linan. Jag anser att det är ett rejält överskattat tackel. Efter att ha provat mitt eget 1-kroks parallellt med dubbelkroks, så har jag helt klart fått lika mycket fisk på 1-krokars, samt att det inte ger på tillnärmelsevis lika mycket problem vid intagning av tackel eller fisk.
Det tackel som du ser till höger är ett där du kan knäppa loss själva tafsen från huvudlinan. Det som vidare underlättar är att det är ett spolsänke som ger ett bra utkast och är centrerat, och ger inga "slängar" som ett kulsänke gör. Vill du inte ha ett spolsänke, så hänger du i ett vanligt sänke med lekande i beteslåset där du har tafsen. Fungerar bra det med, och du kan då ta bort både tafs och sänke när du går hem.
Ett annat sätt är att använda sig av karpmetarnas tackel och deras blyn. Antingen tar du ett sk Inline-bly, som linan går rakt igenom och sitter kvar på linan, eller så tar du ett sk. leadclips och sätter ihop med huvudlinan. Du har då en funktion som gör att du lätt tar bort blyet, och kan variera blyvikten väldigt enkelt beroende på om det strömmar eller ej. Du har sedan lätt att ta bort tafsen och blyet. Du kan sedan även köpa ett sk. rig-board för karptackel. spänner upp dina tackel fint, alltid raka. Botanisera bland karpsaker, där finns mycket som kan användas till annat fiske.
Tacklen kan du sedan rulla upp på en bit rörisolering, finns på Clas Ohlsson för några tior för en meter, då har du så du klarar dig länge.
Eller så köper du dig en mindre sk. Rig-Bin. Där har du dina tackel säkra, inget som fastnar. Borra gärna ett par hål i lock och botten, så kan ev. fukt vandra ut så inte krokarna rostar. Det finns även hos karpmetarna sk. rig-rack, där du spänner upp tafsarna. Väldigt bra saker.
Krok & Lina
I KROKFRÅGAN så vill jag rekommendera riktigt vassa krokar. Kamasan B 980, eller så Owner. Två märken som har bra krokar. Krokstorlek mellan 4-8. Fyror till större bitar räka, eller stora maskbollar, stl 8 till små maskar med maggot.
Undvik Gamkatsu och liknande krokar...
LINOR. Eftersom du fiskar efter en fisk som är mjuk i munnen, så är det till att vara försiktig. Nylon är bra. Flätlinan kan fungera om du tar det lite fint, om spöet är riktigt mjukt, men det är en stum lina, så den har en tendens till att få fisken att släppa lite lättare...
Tar du en färgad nylonlina så har du bra kontroll på den även när du tar in den i bland vass och växter runt fiskestället. Dimensioner mellan 0.19 till 0.25 är all-round.
Tafsar sedan någon dimension under den huvudlina du valt...
Bete
Mask är det bete som är mest använt. Det går även med räka, fiskbit, maggot och liknande.
Så prova dig fram, men ha som start och grund: mask...
Håv
Du kan behöva en håv av lite större format, samt ett bra, teleskopiskt håvskaft. Alltså har du löst håvgarn/håvhuvud, samt ett separat håvskaft med standardgänga, finns hos redskapshandlare för mete. Med standardgänga så kan du även kan sätt dit andra saker, som tex. lie om du behöver ansa lite vass.
När du skall välja en håv, så ta en med knutlöst nät, det skonar fisken när du skall återsätta fisken. Välj gärna en håv som har stor vidd. Moderna lösa håvar har funktionen att du kan fälla ihop dom helt platt, så även en stor håv tar väldigt liten plats...
Våg och vägning
Vågen är något som det känns naket att vara utan när man är ute och fiskar. Den bör ligga som en bas i din fiskelåda. Du kan antingen ha en bra kalibreringsbar, (du kan finjustera så den slår rätt) rörvåg, modell Super Samson, eller så en digital.
Priset för de digitala vågarna kan variera rejält. Du kan hitta en mycket bra våg för runt 200 kr, vilken då går till 20 kg och med 10-gramsskala hela vägen. Sedan finns det vågar som ligger upp mot 500-1000 kr. Men ser man till en billigare, godkänd våg, så är det en ganska liten kostnad i hela din fiskeutrustning sett...
VÅGNÄT
Ett vågnät sitter aldrig i vägen. Det är skonsamt, fisken slipper hänga lodrätt, utan ligger kvar i det läge som är det normala för fisken, vågrätt och viktlöst...
De vågnät som finns på marknaden är knutlösa, skonsamma, lätta att få med sig. De kommer ofta med en liten "väska" som du kan ha i bältet eller ryggan, och du får i nätet kompakt så det knappast tar någon plats alls...
Pinglor och nappvarnare...
Som nappvarnare är väl en ålpingla det som är vanligast. Den klämmar du fast på spötoppen. Enkelt. Det pinglar till när det blir napp, och du slipper sitta och stirra på en spötopp hela tiden.
Du kan sedan ta till dig karpmetarnas rod-pod med elektroniska larm, så kan du använda både boltrig och runrig, alltså fast bly eller glidande.
Platser
Siken går på både grus, sand och lerbottnar. Både runt badplatser med sand, och i rena lervikar. Du har alltså stora valmöjligheter, och kan hitta flera platser ganska lätt. Djupet kan vara allt från 1½ meter ner till 4-5 meter. Bästa djupet brukar vara runt 1½ - 3 meter.
Du kan söka sitt- och spöplatser vid öppningar i vassruggar och på stenhällar runt sund och på strömsatta ställen, om du inte kör från uppankrad eller drivande båt. Eller längst in i grundare vikar, med längre 2-6 meterskurvor. Det brukar vara bra ställen. Du får vara beredda att ge varje ställe sin tid. Kasta ut betena olika långt om du kör två eller tre spön. Något bete rakt ut, kanske lite djupare, sedan något efter kanterna, lite grundare.
Du kan vara på rätt ställe fel dag, så återvänd, lägg 3-8 timmar på ett ställe per gång. Återvänd till ställen som du tror på, men som kanske i gett något i första vändorna. Just när det är sikmetestider, från islossning och några veckor framåt, så är det oftast bara sik som nappar, det är perfekt. Är du i yttre kustbandet kan det bli en och annan skrubbskädda. Senare på våren, när mörten kommer in för lek, då hinner inte siken fram och ta masken, mörtarna är för många...
Siken vandrar och rör sig. Du kan få 3-10 sikar på ett ställe en dag, tomt nästa dag på samma ställe. Så tänk på att inte ta mer än du behöver.
Återsätt gärna fisk när du tagit det behöver...